General Knowledge Questions on World Geography for Kids

On the lookout for solutions to your youngster’s geography homework or just searching for materials to brush up your youngster’s Common Information on World Geography? Look no additional.

Listed here are 45 Common Information Questions on World Geography divided into Stage 1, 2 and three for teenagers aged 8 to 12 years.

Geography General Knowledge Level 1 – Easy

1. Which is the tallest mountain in the world?

Answer: Mount Everest

2. Which is the latitude that runs through the centre of the Earth?

Answer: Equator

3. What are the names of the 5 oceans of the world?

Answer: Indian Ocean, Southern Ocean, Atlantic Ocean, Pacific Ocean, and Arctic Ocean

4. Which country has the highest population?

Answer: China

5. Which is the longest river in the world?

Answer: The Nile, Africa

6. Which is the largest waterfall in the world?

Answer: Victoria Falls

7. Which is the largest desert in the world?

Answer: Sahara Desert

8. What are the branches of a river called?

Answer: Tributaries

9. Which is the largest island in the world?

Answer: Greenland

10. What heats the water in a hot spring?

Answer: Magma

11. Which is the coldest continent in the world?

Answer: Antarctica

12. Which is the world’s smallest country?

Answer: Vatican City

13. Where is the Colloseum located?

Answer: Rome, Italy

14. Where is the Tower Bridge located?

Answer: London, UK

15. Where is the Leaning Tower of Pisa located?

Answer: Pisa, Italy

Geography General Knowledge Level 2 – Medium

16. How many countries are present in Africa?

Answer: 54 countries

17. Which planet is closest to Planet Earth?

Answer: Venus

18. What erupts from a volcano?

Answer: Lava, steam, ash, pieces of rock, and gaseous sulfur compounds

19. What is the name of the strait that separates the north and south islands of New Zealand?

Answer: Cook strait

20. Which is the direction at which wind blows?

Answer: Leeward direction

21. The ‘Roof’ of the world is referred to which place?

Answer: Pamir knot

22. What is the currency in Cambodia?

Answer: Riel

23. What is dew point?

Answer: The temperature at which dew begins to evaporate

24. How do you measure the speed of wind?

Answer: Anemometer

25. Name the river that is not crossed by any bridges.

Answer: Amazon

26. Which is the world’s largest port?

Answer: Port of Shanghai

27. Name the city that is located in two countries.

Answer: Istanbul

28. Where can you find the St. Basil’s Cathedral?

Answer: Moscow, Russia

29. Where is Loch Ness located?

Answer: Highland, Scotland

30. Where is Acropolis situated?

Answer: Athens, Greece

Geography General Knowledge Level 3 – Difficult

31. Which line separates Indian and China?

Answer: Mac-Mahon line

32. Name the current that increases temperatures in western Europe?

Answer: North Equatorial current

33. Which country produces maximum aluminium in the world?

Answer: Jamaica

34. In which direction does the geostationary satellite rotate?

Answer: West to east

35. Where can you find the Puna grassland ecoregion?

Answer: Andes mountains, South America

36. Where can you find the ‘Desert of Death’?

Answer: Dasht-e Margo, Afghanistan

37. What is the term used for lines used to join places with the same mean temperature?

Answer: Isotherms

38. What type of deserts are Gobi desert and Atacama desert?

Answer: Rainshadow deserts

39. Which region can be called the belt of Doldrums?

Answer: Equatorial region

40. What is the study of landforms called?

Answer: Geomorphology

41. What type of rock is granite?

Answer: Intrusive igneous rock

42. On which day of the year is the Sun closest to the Earth?

Answer: January 4th

43. Where can you find Bran Castle?

Answer: Transylvania, Romania

44. Where is the Easter Island situated?

Answer: Polynesian Triangle, Chile

45. Where is Hagia Sophia located?

Answer: Istanbul, Turkey

What number of of those Common Information Questions on World Geography did your little one get proper? On the lookout for GK questions of a particular topic? Let me know within the feedback!

Leave a Comment