National Science Day Quiz 2022

National Science Day Quiz 2022

National Science Day Quiz 2022

National Science Day Quiz 2022

National Science Day Quiz 2022

Read More : General Knowledge on Coronavirus (COVID_19)

Question 1: Name the only Indian to win Nobel Prize in physics?

Answer : Dr. CV Raman

Question 2: What is the study of gravitation called?

Answer : Barology

Question 3: Which discovery was done by Gopinath Kartha?

Answer : Enzyme Ribonuclease

Question 4: Which Indian female scientist worked on pioneering work in protein folding?

Answer : Darshan Ranganathan

Question 5: Name the biographical web series based on the lives of two brilliant scientists, Vikram Sarabhai and Homi J. Bhaba?

Answer : Rocket Boys

Question 6: What does DNA stand for?

Answer : Deoxyribonucleic Acid

Question 7: The concept of gravity was discovered by which famous physicist?

Answer : Sir Isaac Newton

Question 8: What is the hardest natural substance on Earth?

Answer : Diamond

Question 9: Which is the main gas that makes up the Earth’s atmosphere?

Answer : Nitrogen

Question 10: Humans and chimpanzees share roughly how much DNA?

Answer : 98%

National Science Day Quiz 2022

National Science Day Quiz 2022

Read More : List of National and Symbols of India

Question 11: Which Apollo moon mission was the first to carry a lunar rover?

Answer : Apollo 15

Question 12: What was the name of the first man-made satellite launched by the Soviet Union in 1957?

Answer : Sputnik 1

Question 13: What is the study of mushrooms called?

Answer : Mycology

Question 14: The year 1991 was observed in India as the year of?

Answer : Tourism

National Science Day Quiz 2022

Read More : GK QUESTIONS FOR KIDS

Question 15: National Maritime Day of India falls on

Answer : April 5

Question 16: India Celebrates February 28 every year as ‘National Science Day’ because on this day

Answer : In 1928 C.V. Raman discovered what was later called the ‘Raman Effect’

Question 17: The United Nations declared 1993 as a year of the

Answer : Indigenous people

Question 18: National Science Day was celebrated on 28th February 2022. What was the theme for this day?

Answer : Integrated approach in science and technology for a sustainable future.

Question 19: What is the most abundant form of matter in the universe?

Answer : Plasma

Question 20: About how much energy entering earth’s atmosphere is from the sun?

Answer : 99.9%

5/5 - (2 votes)

Leave a Comment

Your email address will not be published.

Scroll to Top